Ez az áfonyás és citromos torta puha, finom és nem túl édes. Ideális nyári piknikekre, kerti partikra és kávé-tea mellé. Olajból és növényi tejből készül, így a tejre allergiások vagy érzékenyek is élvezhetik, de használhatunk normál tejet is a recepthez, ha a tejtermékek nem okoznak problémát. Én csak porcukorral szórtam meg, de alkalom és ízlés szerint citromos cukormázzal vagy krémtúróval, vakrémmel stb is bevonhatjuk.
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 3 db tojás
- 200 g cukor
- 1 csésze növényi tej
- ½ csésze napraforgóolaj
- 2 nagy citrom leve és reszelt héja
- 1 tk vanília paszta vagy eszencia
- 200 g áfonya, frissen vagy fagyasztva
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm-es kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és az oldalát kivajazzuk.
- A lisztet és a sütőport egy keverőtálban összekeverjük.
- Egy nagy tálban a tojásokat a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a tejet, vaníliát, citromlevet és az olajat. Jól összedolgozzuk, majd fokozatosan, keverés közben hozzáadjuk a lisztes keveréket.
- Amikor csomómentes tésztát kaptunk, beleforgatjuk az áfonyát és a citromhéjat.
- A masszát az előkészített formába töltjük.
- A tortát 45 percig 55 percig, vagy amíg egy közepébe szúrt tű tisztán jön ki.
- A tortaformában hagyjuk hűlni 10 percig, majd rácsra áttesszük kihűlni.
- Citromos cukormázzal, vajkrémmel vagy porcukorral meghintve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu