Romantikus és vendégváró alkalmakra ajánljuk a következő, előre elkészíthető desszertet. A mandarinos sült vaníliakrém a francia créme brulée egyszerűsített verziója, amit likőrben marinált mandarin szeletekre öntve tálalunk..
Hozzávalók
- 2 klementin (megpucolva, és durván felvágva)
- 2 tk narancslikőr (pl Cointreau)
- 3 tojássárgája
- 5 dkg kristálycukor
- 1.5 dl sűrű főzőtejszín
- 0.5 dl zsíros tej
- 1 vaníliarúd, félbevágva (hosszában)
Elkészítés
- A mandarinokat 2 kicsi, hőálló formába elosztjuk, majd 1-1 kanál likőrrel lelocsoljuk.
- Egy hőálló üvegtálban elektromos habverővel a tojásokat és a cukor felét világos krémmé habarjuk.
- Egy lábasban (amely az üvegtálnál kisebb legyen) kevés vizet forralunk.
- A tejszínt, tejet és vaníliarúd csíkokat egy kis, nehéz aljzatú, lábasban felmelegítjük.
- Mielőtt elérné a forráspontot, hozzáadjuk a cukros tojáshoz, miközben folyamatosan keverjük.
- Kivesszük a vaníliarúd darabokat, az üvegtálat a forró vízes lábas felé tesszük, és 15-20 percig sűrű krémmé főzzük. Közben kevergetjük.
- A krémet a mandarinos tálkákba töltjük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrénybe tesszük – legalább 2 órára, de inkább egy éjszakára.
- Tálalás előtt a grill sütőt bekapcsoljuk. A maradék cukrot a krém tetejére szórjuk, és forró grill alatt karamellizáljuk. Fontos, hogy egy ropogós réteg képződjön a tetején.
Tippek
- Tálaljuk egy ünnepi vagy romantikus menü végén. A grillezést közvetlenül tálalás előtt kell elvégezni, de ez csupán maximum 2-3 perc.
- A recepthez alkalmazhatunk konyhakész sűrű vaníliakrémet is, de a házilag készített vaníliakrém persze sokkal finomabb.
- Ha a krém esetleg összefutna, ne pánikoljunk – megmenthető, lásd vanília krém, mártás tippek.
- Ugyanez a recept elkészíthető más gyümölccsel is – de ne felejtsük a likőrt is módosítani. Nagyon finom pl a málna-áfonyalikőr, eper-mandulalikőr kombinációk, de nyugodtan kísérletezzünk kedvenc gyümölcseinkkel!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu