Az angolok egyik kedvenc reggelije a gabonapehely, amelynek rengeteg verziója létezik. Az egyik egészséges változat, a Weetabix, egy cukormentes teljes kiőrlésű gabonákból készült kekszszerűség, ami nem csupán reggeliként ideális, de sütemények készítéshez is felhasználható. Példa erre ez a banánkenyér gabonapehellyel recept, amely tejmentes is lehet, ha margarinnal és zabtejjel készítjük. Remek sütemény reggelire, uzsonnára vagy a délutáni tea mellé. (Weetabix a Tescoban kapható.)
Hozzávalók
- 2 érett banán
- 150 ml normál tej vagy zabtej
- 3 teljes kiőrlésű gabonapehely keksz (Weetabix)
- 100 g aszalt gyümölcs (például mazsola, áfonya, meggy)
- 100 g vaj (vagy tejmentes margarin)
- 3 kis tojás
- 150 g finomítatlan cukor
- 150 g liszt
- 1 tk sőtőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra állítjuk.
- A vajat vagy margarint megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
- A banánt egy kis tálban pépessé törjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a tejet, gabonapelyhet és a mazsolát.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, fahéjat, gyömbért és a sütőport.
- Egy másik tálban habosra keverjük a cukrot és a tojásokat, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
- Összekeverjük, majd beleforgatjuk és a tejes gabonapelyhet.
- Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd belekanalazzuk a tésztát és hagyjuk egyenletesen elterülni.
- Betesszük a formát a sütőbe, és 55 percig sütjük.
- Tűpróbát tartunk – ha a közepébe szúrt hústű tisztán jön ki, akkor kész van. Ha nem, akkor még kb 5-10 percig sütjük, és megismételjük a tűpróbát.
- A kész süteményt kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk 5 percig a formában, majd egy rácsra áttesszük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk.
Kapcsolatos receptek