Ez a lencse shiitake gombával mindössze 15 perc alatt elkészíthető, ha előre megfőzzük a lencsét. Ideális vegán étrendet követők számára, különösen veganuár alatt, de köretként is tálalhatjuk, például teriyaki csirke vagy steak mellé.
Hozzávalók
- 1 bögre zöld lencse
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gyömbér
A gombához:
- 150g shiitake
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál chili pehely (elhagyható)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 tk rizsecet
- 1 teáskanál Mirin
- 1 tk Miso paszta
- 2 evőkanál apróra vágott friss korianderlevél
Elkészítés
- Először a lencsét leöblítjük, majd egy lábas hideg vízbe tesszük. Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, majd felforraljuk.
- Körülbelül 25-30 percig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de még nem pépes. Leszűrjük és félretesszük hűlni. A gyömbért és a fokhagymát kidobjuk. A lencse 3 napig tárolható a hűtőszekrényben.
- A nagyobb gombákat durván felaprítjuk. A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd alacsony hőfokon 5 percig megdínszteljük benne hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a gombát és a chilipehelyet (ha használunk), majd fedő alatt 15 percig pároljuk – némi folyadékot kell engedniük.
- Hozzáadjuk az ecetet, mirint, szójaszószt és még 2 percig főzzük, majd belekeverjük a lencsét.
- A lencsét átmelegítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Belekeverjük a miso pasztát és az apróra vágott koriandert.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu