A legtöbb európai országban újév napján lencsét és sertéshúst szokás enni, mert ezek a szerencsét és jólétet hoznak az új esztendőben. Ez az újévi minestrone leves lencsével és virslivel készül, amely füstös ízt ad az ételhez. Használhatunk helyette sült pancetta szalonnát vagy maradék grillkolbászt is (ezek csak 1-2 percet igényelnek, hogy átmelegedjenek a végén). A levest friss kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál zellerszár
- 2 szál sárgarépa
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy majoránna vagy olasz fűszerkeverék
- 1 L zöldség vagy csirke alapleves
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 konzerv barna lencse, lecsepegtetve és leöblítve
- 1 csésze orzo vagy kis csigatészta
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- 6 szál virsli
- Só & bors
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a sárgarépát és a zellerszárt felaprítjuk.
- Egy nagy, vastag aljú lábasban felhevítjük az olajat, majd 5 perc alatt puhára pároljuk benne a hagymát.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, sárgarépát és a zellerdarabokat.
- Hozzáadjuk a szárított fűszereket, majd alacsony hőfokon, kb 5 percig megdinszteljük a zöldségeket. Adhatunk hozzá pár evőkanál vizet, hogy a zöldségek ne ragadjanak le.
- Hozzáadjuk a zöldséglevest, a paradicsom konzervet, és felforraljuk. Hozzáadjuk a tésztát.
- Újra felforraljuk, majd fedő nélkül 10-12 percig főzzük.
- Közben a virsliket 2 cm-es darabokra felaprítjuk, a lencsét leöblítjük és lecsepegtetjük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a virslit és a lencsét a leveshez, és további 3-5 percig főzzük.
- Megkóstoljuk a levest, és ízlés szerint fűszerezzük (a virsli elég sós, így vigyázzunk a sóval!)
- Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu