A füstölt lazacos falatok mindig népszerűek bulikon, ünnepi összejövetelek, különösen a karácsonyi szezonban. Ezek a füstölt lazacos kecskesajtos uborka falatok gluténmentesek, alacsony szénhidráttartalmúak, és nem igényelnek sütést-főzést sem. Még fontosabb, hogy előre elkészíthetők. Az uborkát ízlés szerint vághatjuk kisebbre is, de legalább 1 cm vastagra (és a keskenyebb darabok puha húsát nem kell eltávolítani). Egy kígyóuborka 8-16 falatra elég.
Hozzávalók
- 1 hosszú kígyóuborka
- 100 g puha kecskesajt
- Kb 2 ek apírtott metélőhagyma vagy kapor
- 1 citrom, reszelthéja és leve
- Frissen őrölt bors
- 1 nagy szelet füstölt lazac
Elkészítés
- Az uborka végeit eltávolítjuk, majd félbevágjuk.
- Zöldséghámozóval hosszú csíkokat hámozunk az egyik felén – egyik végtől a másikig, hogy egy csíkos minta keletkezzen.
- Ezután mindkét felet 3 cm-es hengerekre vágjuk.
- Almacsumázó segítségével az uborka középső, puha húsát kinyomjuk.
- A keletkezett lyukas uborkadarabokat egy konyhai papírtörlőre tesszük.
- Egy kis tálban összekeverjük a puha kecskesajtot a metélőhagymával vagy kaporral, némi őrölt borssal, a citrom reszelt héjával és kevés levével.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint adunk hozzá több citromlevet, borsot vagy zöldfűszert.
- Minden uborkadarabot megtöltünk kb egy teáskanál kecskesajt keverékkel.
- A füstölt lazacot kis csíkokra tépdeljük vagy szeleteljük, majd kissé az uborkába nyomva a sajt tetején elrendezzük.
- Meglocsoljuk a falatokat egy kis citromlével, majd kaporral vagy metélőhagymával és őrölt borssal díszítjük.
- Tálalás előtt legalább 20 percig a hűtőszekrényben pihenetjük.
- Hidegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu