A nagy darabokban sült tepsis burgonya (roast potatoes) az angol ünnepi menük egyik legfontosabb körete, különösen karácsonykor és húsvétkor. Ez a klasszikus fokhagymás-rozmaringos tepsis sült krumpli jól passzol baromfi-, bárány- és sertéshúsokhoz. Vegán változathoz használhatunk olívaolajat. Ha pedig nincs kacsazsír, alkalmazzunk vajat vagy olajat!
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 4 evőkanál kacsazsír
- 2 szál rozmaring
- 1 tk tengeri só pehely
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- A burgonyát meghámozzuk, félbe vagy negyedekre vágjuk, majd egy lábas vízben felforraljuk és 5-8 percig főzzük. Félig kell megfőzni, nem teljesen.
- Lecsepegtetjük, visszatesszük a lábasa, lefedjük, majd néhányszor megrázzuk a lábast, hogy a krumpli felülete kissé érdese legyen (így kapunk majd ropogós állagot).
- A kacsazsírt vagy az olajat egy nagy tepsibe öntjük, majd a sütőbe tesszük, hogy felforrósodjon.
- A tepsit kivesszük a sütőből, majd hozzáadjuk a burgonyákat, amiket alaposan megforgatunk a zsíradékban. Legyünk nagyon óvatosak, a zsír mindenfelé fröccsöghet!
- A krumplikat 15 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ismét 15 percig sütjük, majd átforgatjuk őket. Ezután 10 percenként fordítgatjuk őket, hogy a burgonya aranyszínű és ropogós legyen minden oldalon.
- Közben a rozmaringot apróra vágjuk, és összekeverjük a sóval és a fokhagymával. Amikor a burgonya majdnem kész, azaz már csak kb 5 percre volt szükség, hozzáadjuk a rozmaringos- és fokhagymás sót, és jól összekeverjük, hogy alaposan bevonjon minden krumplit.
- Még 5 percig sütjük (de ne túl sokáig, különben a fokhagyma és a rozmaring égett ízű lesz).
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu