Ez a karalábé édeskömény krémleves babbal egészséges, kiadós, tej- és gluténmentes leves. Alacsony szénhidráttartalmú változathoz használhatunk paszternákot burgonya helyett. Frkenyérrel vagy gluténmentes pirítóssal tálajuk.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej kisebb karalábé
- 1 fej édeskömény
- 1 fej hagyma
- 1 db burgonya
- 1 tk köménymag
- 1 db babérlevél
- 750 ml zöldség vagy csirke alapleves
- 1 konzerv fehér bab (pl cannellini)
- 1 evőkanál almaecet
Elkészítés
- Az édesköményt és a hagymát durván felaprítjuk. Az édeskömény leveleit megtartjuk.
- Az olajat közepes hófokon egy lábasban felhevítjük. Hozzáadjuk a hagymát és az édesköményt, majd rendszeresen kevergetve 5 percig puhára pirítjuk.
- Közben a karalábét és a burgonyát meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
- Ezeket a hagymához adjuk, majd a köménymagot és a babérlevelet is, és egy percig keverjük.
- Felöntjük az alaplevessel, és körülbelül 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A babérlevelet eldobjuk.
- Botturmixszal sima, bársonyos krémlevessé pürézzük. Adunk még hozzá alaplevest, ha túl sűrű.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, majd felmelegítjük a levest.
- Hozzáadjuk az almaecetet. Megkóstoljuk meg és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Az édeskömény leveleket feldaraboljuk, és a leves tetejére szórjuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu