A Keema Matar egy klasszikus pakisztáni étel, amit általában darált bárányból készítenek. Ebben a bárány curry zöldborsóval verzióban kockára vágott bárányhúst használtam, de a fűszerezés hagyományos. Párolt basmati rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 350 g kockára vágott bárányhús
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 piros chili paprika
- 1 evőkanál apróra vágott gyömbér
- 1 db sárgarépa
- ½ piros kaliforniai paprika
- ½ teáskanál őrölt kurkuma
- ½ teáskanál őrölt fenugreek (görögszéna)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 tk garam masala
- 2 közepes, érett paradicsom apróra vágva
- 1 csésze passzírozott paradicsom vagy víz
- 1 babérlevél
- 1 csillagánizs
- 2 csésze zöldborsó
- 1 marék korianderlevél
Fűszerpor keverékhez: 2 db szegfűszeg, 1 tk köménymag, 1 tk koriandermag, 1 tk bors, 3 zöld kardamom magja
Elkészítés
- Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy kanál olajat, majd kevergetve addig sütjük benne a húst, amíg a színe kivilágosodik. Egy tányérra kiszedjük.
- A hagymát, fokhagymát, gyömbért és chilit felaprítjuk. A sárgarépát és a pirospaprikát apró darabokra vágjuk.
- Újra felhevítjük a serpenyőt, ha szükséges adunk hozzá még olajat, majd a hagymát, fokhagymát, chilit és a gyömbért körülbelül 8 percig puhára pároljuk.
- Közben a fűszereket egy aprítógépben vagy mozsárban durva fűszerporrá daráljuk.
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk az őrölt fűszereket, majd egy percig illatosra keverjük.
- Hozzáadjuk a kurkumát, görögszénát és a garam masala-t.
- Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és visszatesszük a húst.
- Sózzuk, borsozzuk, majd pár másodpercig keverjük, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Jól bevonjuk a fűszerekkel a zöldség- és húsdarabokat.
- Felöntjük a passzírozott paradicsommal és annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen.
- Hozzáadjuk a babérlevelet és a csillagánizst.
- Felforraljuk, majd lefedve, alacsony hőfokon legalább 30 percig rotyogtatjuk. A főzés ideje a bárányhús minőségétől függ – azaz, ha a hús öreg, akkor akár 60-90 percen keresztül is főzhetjük.
- Amikor a bárány puha, a keletkezett mártás pedig sűrű és selymes, hozzáadjuk a zöldborsót, felforraljuk megint és 3 percig főzzük.
- Belekeverjük a zöldfűszert és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu