Az egészben sült bárányhúst általában a húsvéti ünnepekkel asszociáljuk, pedig a világ sok részén köznapi ételnek számít. Pl ez a vörösboros báránycsülök egy népszerű családi egytálétel a mediterrán térségben. Valójában megától elkészül a sütőben – 3-4 órán keresztül, miközben mással lehet foglalkozni. Tálaljuk krumplipürével és zöldsalátával!
Hozzávalók
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 nagyobb vagy 4 kisebb báránycsülök csonttal (kb. 1 kg)
- 1 szál póréhagyma
- 2 rúd zellerszár
- 2 szál sárgarépa
- 2 fej lilahagyma
- 1 fokhagyma gumó
- 1 szál kakukkfű
- 1 szál rozmaring
- 1 db babérlevél
- ½ üveg vörösbor
- 600 ml jó minőségű alapleves (bárány, csirke vagy zöldség)
Elkészítés
- Egy nehéz aljzatú, hőálló lábasban felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a csülköket 5-10 percre, időnként megforgatva, hogy mindenütt megbarnuljanak.
- A sütőt előmelegítjük 150°C-ra. Az összes zöldséget apróra vágjuk. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, de nem pucoljuk meg.
- A csülköket egy tányérra kiszedjük, majd a lábasba szórjuk az összes felaprított zöldséget és a fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszernövényeket, és 5-10 percig dínszteljük.
- Visszatesszük a húst, és felöntjük a borral és az alaplevessel.
- Forrásponting hevítjük, majd lefedjük és a sütőbe tesszük.
- Körülbelül 3-4 órán át főzzük.
- Amikor a hús puha, és könnyen leválik a csontról, akkor elkészült.
- A zöldségekkel és a keletkezett szafttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu