Ez a mexikói babos császárhús krumplival egy kiadós tepsis étel. A hús előre bepácolható, vagy akár részben megsüthető, így mindössze 20 perc alatt elkészül az étel. Éppen ezért ideális családi étkezéskere vagy laza vendégváró alkalmakra. Ropogós salátával vagy mexikói salsaval tálaljuk.
Hozzávalók
- 500 g sertés császárhús vagy hasaalja szelet
- 450 g burgonya
- 2 fej lilahagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 bögre bébi paradicsom
- 1 konzerv fekete bab, lecsepegtetve
- Tálaláshoz: 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem vagy koriander, apróra vágott avokádóhús (elhagyható), tejföl (elhagyható)
A páchoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 lime leve
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- Csipet cayenne paprika, ízlés szerint
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt bors
- 1 teáskanál só
Elkészítés
- Először kikeverjük a pácot. A sertéshús szeleteket egy sekély hőálló tálba vagy tepsibe tesszük, majd a páccal megkenjük. A hűtőben minimum egy órán át pihentetjük – akár egy éjszakán keresztül is lehet.
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra és a tálat kivesszük a hűtőből.
- Amikor a sütő felmelegedett, a tálat alufóliával lefedjük, és a sertéshúst 30 percig sütjük a sütő közepén.
- Közben a burgonyát vízben megfőzzük, majd leöblítjük hideg vízzel és meghámozzuk. Hagyjuk kihűlni és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
- A hagymát vékony gerezdekre vágjuk. A kaliforniai paprikát felszeleteljük. A paradicsomot félbevágjuk.
- Egy másik, nagyobb és mélyebb tepsit kibélelünk a burgonyával, paprikával és hagymával, egymást lazán lefedve. Megkenjük őket a maradék fűszeres pác mázzal.
- A hússzeleteket a zöldségekre tesszük, és leöntjük őket a hússzafttal.
- A sütő hőmérsékletét 190 fokra állítjuk, és 10-15 percig sütjük, amíg a sertés aranybarna lesz.
- Kivesszük a sütőből a tepsit, beleszórjuk a paradicsomot és a babot, majd jól összekeverjük.
- A hússzeleteket megfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük, amíg a burgonya és a hús szép piros lesz.
- A tetejére szórunk apróra vágott zöldpetrezselymet vagy korianderlevelet, és tálaljuk.
- Közvetlenül tálalás előtt adhatunk hozzá apróra vágott avokádót vagy tejfölt is.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu