A Ladokouloura egy hagyományos olívaolajjal készült görög teasütemény, amit reggelire szokás fogyasztani. A kekszeket sokszor szezámmaggal is bevonják, vagy a tésztához darált diót adnak (vagy mindkettőt is lehet). Ezenkívül adhatunk a tésztához egy kis konyakot vagy narancslikőrt is. Ez a Görög keksz vegán és tejmentes étrendben is fogyasztható.
Hozzávalók
- 500 g liszt (kb.)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 150 g cukor
- 250 ml olívaolaj
- 250 ml friss narancslé
- 3 evőkanál konyak (opcionális)
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- ¼ tk őrölt szegfűszeg
- ½ csésze őrölt dió
- Szezámmag a bevonáshoz (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 170 C-ra fokra előmelegítjük.
- A narancsot lereszeljük, majd levét kifacsarjuk.
- A lisztet, sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük, majd félretesszük.
- Egy másik tálban összekeverjük az olívaolajat, a narancslevet és -héjat, fahéjat, vaníliát és a szegfűszeget.
- Lassan, keverés közben a lisztes keveréket az olívaolajos keverékhez adjuk.
- Hozzáadjuk a diót, és kézzel összegyúrjuk. A tésztának lágynak és ragacsosnak kell lennie.
- 5 percig pihentetjük, ha túl nedves, adunk hozzá még lisztet. Ragadósnak és elasztikusnak kell lennie.
- A tésztából diónyi golyókat formázunk. Ezeket két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Az ujjunkat mindegyik közepébe nyomjuk, egy lyukat képezve. Úgy nézzen ki, mint egy amerikai fánk.
- Alternatív megoldás lehet az, hogy a golyókat rudakká sodorjuk, és a két véget összenyomjuk, egy kör alakot képezve.
- Szezámmagba márthatjuk őket, majd a sütőpapírral bélelt tepsikere helyezzük (legyen elegendő hely közöttük!).
- Kb. 20-25 percig sütjük, amíg a keksz világosbarna színű lesz. A sütés felénél cseréljük ki a tepsiket a sütőben az egyenletes sütés érdekében.
- A kekszeket egy rácsra áttesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu