Az alábbi recept egy tejmentes halas pite, de ha a tejtermékek nem okoznak gondot, akkor nyugodtan használhatunk normál tejet és vajat az olaj helyett – és persze a tetejére reszelt sajt is mehet! Nagyon finom angol, kiadós étel, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és általában a gyerekek is imádják.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 400 ml zab tej
- 25 ml olíva olaj x 2
- 25 g kukoricaliszt
- 4 szál újhagyma
- 400 g filézett halkeverék (pl. tőkehal, lazac, füstölt foltos tőkehal stb.)
- 100 g friss hámozott garnélarák
- 3 főtt tojás, felszeletelve
- 1 tk dijoni mustár
- 1 marék metélőhagyma, felapírtva
- 1 marék csemegekukorica szem (konzerv vagy fagyasztott)
- 1 marék fagyasztott borsó
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A burgonyát meghámozzuk és félbe vágjuk, majd egy lábas, enyhén sós vízben felorraljuk. Kb 15 percig főzzük, amíg megpuhul.
- Utána lecsepegtetjük, hozzáadunk 25 ml olajat, és kevés zabtejjel pürézzük egy krumplitörővel. Ízlés szerint adunk hozzá fagyasztott borsót, majd ízlés szerint ízesítjük őrölt fekete borssal és sóval.
- Egy serpenyőbe öntjük a maradék 25 ml olajat, felforrósítjuk és hozzáadjuk a kukoricalisztet és az apróra vágott újhagymát. Rendszeres kevergetés mellett pár percig sütjük.
- Fokozatosan hozzákeverjük a tejet, majd forráspontig melegítjük, miközben kevergetjük, hogy ne legyen csomós. 3-4 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a halat, garnélarákot és a főtt tojást, majd a többi hozzávalót.
- Mindent egy közepes méretű tűzálló edénybe átszedünk.
- A tetejére terítjük a burgonyapürét, majd a sütőbe tesszük 20-25 percre, amíg a teteje szépen megbarnul.
- Befejezhetjük a sütést a grill alatt néhány percig, különösen, ha sajtot is használunk, így barnább és ropogósabb krumplis paplant kapunk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu