Ez a grillezett paprika és lóbab krém egy szuper egészséges mártogatós – vegán, alacsony szénhidráttartalmú, alacsony kalóriatartalmú és gluténmentes is. A legfontosabb, hogy nagyon finom és rendkívül könnyen elkészíthető, különösen, ha maradék grillezett zöldségeket használunk. (Nyers fokhagyma helyett használhatunk grillezett verziót – ebben az esetben kb. 4 gerezdet tegyünk az aprítógépbe). Csípős ízek kedvelői adhatnak hozzá chilipehelyet vagy egy (esetleg grillezett) magozott, chili paprikát. Tálaljuk pirítóssal vagy parti falatok feltéteként, vagy mártogatósként rágcsálnivalókkal.
Hozzávalók
- 100 g lóbab
- 1 grillezett vagy sült piros kaliforniai paprika
- 1 grillezett sárgarépa (elhagyható) vagy egy csipet barna cukor
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 kis marék korianderlevél vagy mentalevél
- ½ citrom leve
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- Só és bors
Elkészítés
- A babot forrásban lévő vízben blansírozzuk , majd hideg víz alatt leöblítjük le és lehűtjük.
- Az ujjainkkal kinyomjuk a babszemeket a hártyákból.
- A grillezett paprika héját eltávolítjuk.
- A paprikát és babszemeket egy kis aprítógépbe tesszük.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd addig pürézzük, amíg egy kissé érdes krémet nem kapunk.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Lefedjük és a hűtőszekrényben pihentetjük, max 3 napig.
Kapcsolatos receptek