Lusta vagy rohanós napokon egy wok nagyon jól jön, ugyanis gyorsan lehet benne sütni, párolni ételeket, miközben tésztát főzünk egy másik lábasban. Példa erre ez a tofus-zöldséges tészta, ami 15 percen belül az asztalon lehet. Vegán, glutén-mentes, egészséges és laktató!
Hozzávalók
- 100g barnarizs vagy hajdina tészta
- 200 g kemény tofu
- 1 tk szezámmag
- 2 db sárgarépa
- 1 piros chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm gyömbér
- 3 szál újhagyma
- 100 g zöldbab
- 1 evőkanál Kikkoman Tamari szójaszósz (suökség esetén glutén-mentes)
- ½ teáskanál szezámolaj
- Néhány csepp rizsecet vagy mirin
A páchoz:
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál Kikkoman Tamari szójaszósz
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 1 tk rizsecet
Elkészítés
- A tofut szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockákra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a pác hozzávalóit, hozzáadjuk a tofut és jól bevonjuk a mázzal kockákat. Félretesszük.
- A sárgarépát és a gyömbért gyufaszálhoz hasonló csíkokra vágjuk.
- A chilit kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát finomra felszeleteljük. A zöldbakokat 3 darabra vágjuk.
- A tésztát forrásban lévő vízben megfőzzük a csomagoláson feltüntetett utasítást követve. Lecsepegtetjük, és melegen tartjuk a lábasban.
- Közben egy wokban 1 evőkanál olajat felhevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, chilit és a gyömbért. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot és a sárgarépát, majd a szezámmagot, és egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a szójaszószt és kevés vizet. Pár percig keverjük, amíg megpuhulnak a zöldségek.
- Hozzáadjuk a szezámolajat és néhány csepp rizsecetet (vagy mirint), majd a lecsepegtetett tésztát.
- Alaposan összekeverjük, majd a lábasba átszedjük. Lefedjük, hogy meleg maradjon.
- A wokot kitöröljük, majd felhevítjük. Amikor forró, hozzáadjuk a tofut és a pácot, és kevergetve aranybarnára sütjük minden oldalon.
- A tofut beleforgatjuk a tésztába, majd kevés szójaszósszal meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Tofu receptek
- Sárgarépa receptek
- Tésztás receptek
- Japán receptek
Zest.hu