A Paccheri egy nagy, cső alakú tészta, amit általában megtöltve tálalnak az olaszok. Ez a tésztába töltött spárga sajtmártással leöntve egy különleges fogás, ideális előételként egy ünnepi vagy vendégváró menüben. Gyors és egyszerű étel, bár a tésztafőzést össze kell hangolni a fehérmártás elkészítésével, ami némi odafigyelést igényel. Különleges alkalmakra a mártáshoz egy kiskanálnyi kirsch-t is adhatunk. Bármilyen sajtot alkalmazhatunk – én Gorgonzolával készítettem.
Hozzávalók
- 1 csokor spárga
- Körülbelül 12 paccheri tészta (amennyi a spárga szál)
- ½ csésze tej
- ¼ hagyma
- 1 babérlevél
- 1 tk kukoricaliszt (elhagyható)
- 50 g tetszőleges sajt (ementáli, érett cheddar, kék sajt)
- Só,bors
Elkészítés
- A tésztát egy lábas vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd hideg víz alatt leöblítjük és lecsepegtetjük.
- A spárga fás végeit levágjuk.
- Egy grillserpenyőben harapós állagra sütjük a spárgákat. (De lehet forrásban lévő víz felett gőzöli, vagy a tésztához adhatjuk a főzés utolsó 3 percében).
- Amíg a tészta fő, elkészítjük a fehérmártást is. A tejet felhevítjük a hagymával és a babérlevéllel. Mielőtt forrna, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és pihentetjük, amíg a tészta fő.
- Amikor kész van a tészta, kivesszük a babérlevelet és a hagymát a tejből, majd hozzáadjuk a sajtot, és újra hevítjük alacsony hőfokon. Addig kevergetjük, amíg egy sűrű mártást nem kapunk. Ha nem zsíros sajtot használunk, akkor először hozzáadjuk a kukoricalisztet, és a tejet kevergetve addig melegítjük, amíg besűrűsödik – utána adjuk hozzá a sajtot.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Minden tésztacsőbe három spárgaszálat fektetünk, majd leöntjük a sajtos mártással.
- Azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek