Ez a pikáns lencselepény hasonlít az indiai dosához, így ideális indiai ételek, többek között curry mellé. Magas fehérjetartalmú, vegán és gluténmentes is, így kiváló alapétel egy az egészséges étrendben.
Hozzávalók
- ½ csésze vöröslencse
- 1 csésze víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 cm-es darab gyömbér
- 1 cm-es darab kurkuma gyökér (vagy ¼ teáskanál por)
- ½ teáskanál fekete bors
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
Elkészítés
- A lencsét folyó vízzel leöblítjük, majd egy tálba tesszük és felöntjük a vízzel. 3 órán keresztül áztatjuk.
- A lencsét az áztatóvízzel együtt egy turmixgépbe öntjük.
- Meghámozzuk a fokhagymát, kurkumát és a gyömbért, majd felaprítjuk. Ezeket a lencséhez adjuk. Hozzáadjuk a garam masala-t, majd sózzuk, borsozzuk.
- A lencsét addig pürézzük, amíg egy sima, palacsintaszerű tésztát kapunk.
- Belekeverünk egy kiskanál növényi olajat (ez segít, hogy a lepény ne ragadjon a serpenyőbe.
- Egy tapadásmentes palacsintasütőt vagy serpenyőt enyhén bepermetezünk vagy kikenünk olajjal. Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, különben a tészta leragad.
- A serpenyőt közepes hőfokon felhevítjük.
- Kis merőkanálnyi tésztát öntünk a forró serpenyőbe, és a kanál aljával egyenletesen egy nagy kört képzünk.
- Körülbelül 3-4 percig sütjük, amíg a felülete már nem folyékony, és a lepény egy spatulával könnyen mozgatható.
- Megfordítjuk a lepényt, és a másik oldalon is 2-3 percig sütjük.
- A lencselepényt egy tányérra csúsztatjuk, majd további lepényeket készítünk a tésztából.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu