Ez a sült csirke paradicsommal és olajbogyóval egy provence-i recept, bár általában fekete olajbogyóval készítik. Nekem csak zöld verzió volt a kamrában, így azt alkalmaztam. Továbbá készre kevert Herbes de Provence-t használtam, így ez recept rendkívül könnyen elkészíthető (hagyományosan házilag keverik össze a szárított fűszereket). Az autentikus verzió egy öntött vas casserole edényben rotyog a tűzhelyen, de manapság a sütőben is elkészíthető. Ropogós salátával és krumplipürével vagy rusztikus cipóval tálaljuk.
Hozzávalók
- 8 alsó és felső csirkecomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál Provence-i Fűszerkeverék (Herbes de Provence)
- ½ kaliforniai piros paprika
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 pohár fehérbor
- 1 citrom
- 1 marék zöld olajbogyó, magozott
- 1 marék koktélparadicsom vagy 2 közepes paradicsom, apróra vágva
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- A csirkecombokat egy nagy tepsibe tesszük, és meglocsoljuk olajjal. A tetejére szórjuk a fűszerkeverék felét, és sózzuk, borsozzuk.
- 20 percig sütjük a sütőben.
- Közben a pirospaprikát, fokhagymát és a hagymát vékonyan felszeleteljük. A citrom héját lereszeljük és levét kifacsarjuk.
- A tepsit kivesszük a sütőből, és a feldarabolt zöldségeket a csirke köré szórjuk.
- Felelöntjük a borral és a citromlével, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a paradicsom darabokat. A maradék fűszerkeverékkel leszórjuk.
- 25-30 percig sütjük, amíg a csirke szép barna lesz. Belekeverjük az olajbogyókat, és még 5 percig főzzük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek