A lencselepény az indiai dosa egyszerűbb változata. Gluténmentes, vegán, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú, így a legtöbb étrend keretében fogyasztható. Ez a medvehagymás lencselepény különösen finom, amit felhasználhatunk tortilla lap helyett tekercsként vagy mártogatósok mellé. Kenyér helyett is fogyasztható levesek, egytálételek kisérőjeként.
Hozzávalók
- ½ bögre vöröslencse
- 1 bögre víz
- 1 marék medvehagyma levél
- Csipet só
Elkészítés
- A lencsét leöblítjük és egy aprítógépbe tesszük a vízzel együtt. 3 órán át pihentetjük.
- Adunk hozzá egy csipet sót, majd a megmosott medvehagyma leveleket.
- Addig pürézzük, amíg egy sima, palacsintaszerű tésztát nem kapunk.
- Adunk hozzá egy kiskanál növényi olajat (ez nem fontos, de segít abban, hogy a lepény ne tapadjon a serpenyőbe).
- Egy tapadásmentes palacsintasütőt vagy serpenyőt enyhén kikenünk olajjal. Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, különben a tészta leragad!
- A serpenyőt közepes lángon felmelegítjük.
- Amikor felforrósodott, egy merőkanálnyi tésztát töltünk a serpenyőbe, és a kanál aljával egyenletesen egy nagy, vékony kör alakot képzünk.
- Körülbelül 3 percig sütjük, vagy amíg a felülete már nem nedves, és a lepény egy spatulával könnyen mozgatható.
- Megfordítjuk a lepényt, és további 2-3 percig sütjük.
- A lepényt egy tányérra kiszedjük, és a tésztából további lepényeket készítünk.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu