A csirke chasseur (vadász módra) egy klasszikus francia étel, amely ideális családi-baráti összejövetekre. Általában egy nagy, fedeles öntöttvas edényben készül gombás, boros, paradocsomos mártásban, lassan és sokáig rotyogtatva a tűzhelyen. A főzés ideje felgyorsítható kuktában készítve. Tálaljuk krumplipürével és salátával!
Hozzávalók
- 1 tk olívaolaj
- 2 evőkanál vaj (vagy margarin)
- 1 kg csirkecomb (egészben, vagy vegyesen alsó-felső)
- 150g mogyoró vagy vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 200g csiperkegomba, apróra vágva
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál konyak (opvionális)
- 200 ml fehér- vagy vörösbor
- 2 szál kakukkfű levelei
- 500 g csirke alapleves
Elkészítés
- A kuktában vagy egy nagy öntöttvas, fedeles edényben 1 evőkanál vajat és az olíva olajat felhevítünk.
- A csirkecombokat megsózzuk, majd időnként megforgatvam, körülbelül 5 percig, minden oldalon világosbarnára sütjük. Egy tányérra kiszedjük.
- A maradék vajat a lábasba tesszük, és ebbenpuhára sütjük a hagymát.
- Fokozatosan hozzákeverjük a fokhagymát, gombát, paradicsomot, konyakot majd a bort és feljebb állítjuk a hőfokot. A mártást körülbelül 5 percig a felére redukáljuk.
- Hozzáadjuk a kakukkfüvet és az alaplevest, majd visszatesszük a csirkét a lábasba.
- Nyomás alatt 25 percig főzzük. (Ha nem kuktát használunk, akkor kb egy órán át rotyogtatjuk alacsony hőfokon.)
- A kuktát levesszük a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Levesszük a fedelet és kivesszük a csirkét, majd addig redukáljuk szaftot amíg egy ragacsos mártást kapunk. (Ugyanezt a redukálást elvégezzük az öntöttvas lábasban való főzés esetében is)
- Tálalás előtt visszatesszük a csirkecombokat, és alaposan megforgatjuk őket a mártásban.
- Melegen találjuk, esetleg friss zöldpetrezselyemmel vagy tárkonnyal megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu