Ez a banánkenyér datolyával és mogyoróval készül, amely egy egészséges változat. Csökkentett mennyiségű olajat és cukrot tartalmaz, és nincs benne tejtermék sem. Éppen ezért nem vontam be cukormázzal vagy vajkrémmel – de megtehető, vagy használhatunk krémsajtot, Nutellát, csokikrémet stb. Nagyon jól passzol a reggeli kévé és délutáni tea mellé!
Hozzávalók
- 3 kisebb érett banán
- 2 tojás
- ⅓ csésze olaj
- 2 csésze liszt
- ½ csésze zabpehely
- 2 tk sütőpor
- 1 tk fahéjpor
- 2 evőkanál muscovado nádcukor
- ¾ csésze mogyoró tej
- ½ csésze apróra vágott mogyoró
- ½ csésze apróra vágott datolya
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes kenyérformát kibélelünk sütőpapírral vagy papírkosárral.
- A banánt villával vagy botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tojást és az olajat.
- Jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, zabpelyhet, fahéjat és a nádcukrot. Jól összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a tejet és összekeverjük.
- Belekeverjük az apróra vágott mogyorót és datolyát. Adunk hozzá még tejet, ha túl sűrű a tészta.
- A masszát a formába töltjük.
- A felmelegedett sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és egy beleszúrt pálcika vagy hústű tisztán jön ki.
- Hagyjuk kihűlni a formában, majd ízlés szerint bevonjuk cukormázzal, sajtkrémmel, csokikrémmel vagy csak porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu