Ez a sült karfiol és paprika curry egy könnyű, egészséges, vegán és alacsony szénhidráttartalmú étel. Hagyományos, az un temperálás módszerrel készül, amely intenzívebb ízeket ad az ételeknek. Rizzsel vagy naan kenyérrel és mangó chutney-vel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 1 sárga vagy piros kaliforniai paprika
- 1 fej lilahagyma
- 1 marék koktélparadicsom
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 tk római köménymag
- 1 tk koriandermag
- 300 ml passzírozott paradicsom
- 300 ml víz
- 2 tk alaplevespor vagy 1 zöldségleves kocka
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 marék zöldpetrezselyem
Temperáláshoz:
- 1 evőkanál olaj
- 1 tk mustármag
- 1 tk római köménymag
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
- 2 cm-es darab gyömbér, felaprítva
- 1 tk curry levél
- 1 tk curry por
- 1 tk garam masala
- 1 tk paprika vagy chili por (vagy fele-fele arányban)
- Citromlé
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A karfiol leveleit eltávolítjuk, leöblítjük, és kibélelünk velük egy tepsit.
- A hagymát vékony gerezdekre, a paprikát szeletekre vágjuk.
- A karfiol rózsákat lebontjuk a száráról, és a hagymával, koktélparadicsommal és a paprikadarabokkal együtt a levelekre szórjuk.
- A fokhagymagerezdeket enyhén összetörjük, majd a zöldségek közé dugjuk.
- Megszórjuk a fűszermagokkal és sózzuk, borsozzuk. Lepermetezzük vagy lelocsoljuk kevés olajjal.
- A sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ráöntjük a paradicsomot, jól összekeverjük, majd további 10 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a temperálást.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a fűszermagokat, fokhagymát és a gyömbért. Egy percig keverjük, amíg pattogni kezd a mustármag.
- Hozzáadjuk a curry leveleket, majd a fűszerporokat. Egy percig keverjük. Adunk hozzá egy kis citromlevet.
- Amikor a zöldségek készen vannak, a temperált fűszerekre átszedjük az egészet és jól összekeverjük.
- Kevés vízzel kiöblítjük a tepsit, amit a lábashoz adunk a zöldpetrezselyemmel együtt.
- Botmixerrel addig pürézzük, amíg egy sűrű, krémes mártást kapunk.
- Hozzáadjuk az alaplevesport vagy leveskockát.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, és felmelegítjük.
- Kb 5 percig főzzük, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu