Ez a mákos narancsos muffin recept vérnaranccsal készül, amitől szép lesz színe, de természetesen használhatunk normál narancsot is. Tejmentes, ha növényi tejet használunk, és a gluténmentes lisztkeverék is jó ehhez a recepthez.
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 150 g finomítatlan nádcukor
- 3 evőkanál mák
- 5 evőkanál napraforgóolaj
- 200 ml tej vagy növényi tej
- 1 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- A mázhoz: 1 narancs héja és leve, 5 evőkanál kristálycukor
Elkészítés
- A sütőt 170 C-ra előmelegítjük, és egy muffinsütőt papírkosárkákkal kibélelünk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, cukrot és a mákot.
- Egy másik tálban összekeverjük az olajat, tojást, tejet, vaníliát, a narancshéjat és levet.
- A nedves keveréket a lisztes keverékhez öntjük, majd óvatosan összekeverjük – de ne keverjük túl!
- A masszát a muffinsütő kosárkákba töltjük.
- Kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a muffinokat a sütőben.
- A muffinokat 2 percig hűlni hagyjuk, majd rácsra áttesszük.
- Amíg a muffinok hűlnek, elkészítjük a mázat.
- A másik narancs héját és levét egy kis lábasban összekeverjük a cukorral.
- Felmelegítjük és hagyjuk feloldódni a cukrot. Amikor szirupos lesz, lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Ezzel a mázzal megkenjük a muffinok tetejét, és hagyjuk kb 5 percig megdermedni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu