Ez a mini spenótos, fetás pite kicsit hasonlít a quiche-re, de könnyebb az elkészítése. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, így ideális vendégváró alkalmakra, de becsomagolhatjuk piknikre, kirándulásra vagy az ebédlődobozunkba. Melegen találva nagyszerű lehet ebédre vagy villásreggelire egy zöldsaláta kíséretében. Házi omlós tésztával is elkészíthető
Hozzávalók
- 150 g bébispenót
- 1 készre nyújtott omlós tészta (nem édes)
- 100 g feta, morzsolva
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- ½ citrom reszelt héja
- 2 tojás enyhén felverve
- 1 extra tojássárgája
Elkészítés
- Vízzel leöblítjük a spenótot, majd egy nagy tálba szórjuk. Leöntjük forrásban lévő vízzel, és pár percig pihentetjük. Amikor megfonnyadt, leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Hagyjuk kihűlni, majd alaposan kinyomjuk belőle a felesleges folyadékot.
- A spenótból kolbászformát készítünk, majd apróra vágjuk és egy keverőtálba tesszük.
- Hozzáadjuk a morzsolt fetát, a felvert tojást, fokhagymát és a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd villával jól összekeverjük.
- A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy normál muffinsütőt vékonyan kivajazunk.
- A tésztát sütőpapíron kitekerjük. Egy nagy pogácsaszaggatóval vagy egy csészével kivágunk 4 akkora kört, hogy beleférjenek és átfedjék a muffinsütő mélyedéseit.
- A kivágott tészta köröket a muffinsütő üregeibe tesszük, finoman belenyomkodva.
- Megtöltjük őket a spenótos keverékével, majd a kilógó tésztát a pite közepe felé hajtogatjuk, miközben az átfedő tésztadarabokat összecsipkedjük.
- A tésztát tojássárgájával megkenjük.
- A sütő közepén kb 20 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna lesz és a töltelék megdermed.
- A formában hűlni hagyjuk 5 percig, majd egy rácsra kiszedjük.
- Langyosan vagy kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu