A lencselepény vagy dosa az indiai konyha egyik alapétele. Ez a vöröslencse lepény ennek az egyszerűsített verziója, ugyanis nem szükséges a lencsét fermentálni. Világszerte nagyon népszerű lett a tortilla lap helyett, ugyanis magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, vegán és gluténmentes is. Továbbá nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell hozzá más csak lencse és víz. A tortilla tekercshez hasonlóan megtölthetjük mindenféle finomsággal, pl felvágottal, sajttal, zöldségekkel, salátával – vagy tálalhatjuk levesek, egytálételek mellé kenyér helyett. Mártogatósok, szószok mellé is finom.
Hozzávalók
- 1 bögre nyers vöröslencse
- 2 bögre szobahőmérsékletű friss víz
- Csipet só
- Opcionális: friss vagy szárított fűszernövények és fűszerek, például oregánó, kurkuma, paprika, római kömény, chilipor, fokhagymapor stb.
Elkészítés
- A lencsét folyó víz alatt alaposan leöblítjük, és eltávolítjuk a rossz szemeket.
- A lencsét egy kancsóba tesszük, és hozzáöntjük a vizet. Áztatjuk legalább 3 órán át.
- Adunk hozzá egy csipet sót, majd a lencsét az áztatóvízzel együtt egy turmixgépbe öntjük.
- A lencsét addig pürézzük, amíg egy sima, palacsintaszerű tésztát nem kapunk.(Hozzáadhatunk az opcionális fűszerekből is).
- Belekeverünk egy kanál növényi olajat (ez nem muszáj, de segít abban, hogy ne ragadjon le a lepény a serpenyőbe).
- Egy tapadásmentes palacsintasütőt vagy serpenyőt enyhén befújunk vagy kikenünk olajjal. Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőt használjunk, különben a tészta könnyed leragad! Használhatunk tortillasütő készüléket is.
- A serpenyőt közepes lángon felhevítjük.
- Egy kis merőkanálnyi tésztát szedünk a forró serpenyőbe, és a kanál aljával egyenletesen egy nagy, vékony kört formálunk.
- Körülbelül 4-5 percig sütjük, vagy amíg a felülete már nem nyálkás , és a lepény könnyen mozgatható egy spatulával.
- Óvatosan fellazítjuk a lepényt a spatulával, majd megfordítjuk és további 2-3 percig sütjük.
- A lencselepényt egy tányérra átcsúsztatjuk a spatula segítségével, majd további lepényeket készítünk a tésztából.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek