Ez a tuti egyszerű tejmentes citromtorta egy alaprecept, amit rengeteg módon lehet dekorálni. Továbbá ki lehet sütni különböző formákban (ezúttal szilikon pillangós formát használtam), utána pedig be lehet vonni krémmel, cukormázzal, habbal, csokival stb. A recept nagyon könnyen követhető, még kezdők számára is. Ha a tejtermékek nem okoznak gondot, akkor normál vajat is lehet a recepthez használni.
Hozzávalók
- 150 g puha tejmentes margarin
- 100 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 nagy tojás, enyhén felverve
- 150 g liszt
- 2 tk sütőpor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
- Egy nagy vagy két kisebb szilikon tortaformát (például pillangó, szív, virág stb.) egy lapos tepsire vagy sütőlapra helyezünk.
- Egy tálban elektromos habverővel vagy fakanállal lágy, sima krémmé verjük a margarint a cukorral.
- Hozzáadjuk a citrom héját, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Lapos fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Ne keverjük túl a tésztát!
- A szilikon formát/kat megtöltjük a tésztával.
- A tepsit a sütőbe tesszük és 20-25 percig sütjük, amíg a torta teteje világosbarna és tapintásra rugalmas lesz. Tesztet tartunk egy hústűvel vagy nyárssal, hogy átsült-e.
- Amikor a torta átsült, kivesszük a sütőből és 5 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy rácsra kiborítjuk.
- Amikor a torta kihűlt, ízlés szerint vagy alkalomnak megfelelően dekoráljuk. Pl bevonhatjuk citromos cukormázzal, vajkrémnel, túrókrémmel, csokoládéval, vagy egyszerűen megszórhatjuk porcukorral, ahogy én tettem.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu