Tepsiben sült édesburgonyából nagyon finom, gyors és egyszerű ételeket lehet készíteni. Példa erre a ez a vegán édesburgonyás feketebab hamburger pogácsa. A mexikói ízeket varázsolja az asztalunkra, így chipotle pasztát is lehet tenni a masszához (chilipor helyett), amitől kissé füstös íze lesz. Tortilla lapba vagy lapos kenyérbe bugyolálva tálaljuk (salsával, zöldsalátával párosítva) – de tálalhatjuk a szokásos zsemlében is kedvenc feltétekkel, kiegészítő elemekkel. A recept nem csupán vegán, de gluténmentes is.
Hozzávalók
- 2 édesburgonya
- 1 konzerv fekete bab
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt oregánó
- ½ teáskanál cayenne bors
- 1 tk őrölt római kömény
- ½ bögre barna rizsliszt
- ½ bögre csemegekukorica konzerv, lecsepegtetve
- 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy zöldpetrezselyem
- Só, bors
- Olívaolaj
Elkészítés
- Az édesburgonyát egy tepsibe tesszük, és addig sütjük, amíg egy nyársat könnyedén át tudunk nyomni rajta. Hagyjuk kihűlni, majd kikanalazzuk a húsát. Ez a hűtőben, lefedve, 3 napig tárolható.
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig lereszeljük.
- Egy serpenyőben felhevítünk egy kanál olajat, és addig dinszteljük benne a hagymát, amíg puha lesz és enyhén karamellizálódik.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd körülbelül egy percig keverjük, amíg illatos lesz. Hűlni hagyjuk.
- A babot egy nagy tálban villával addig törjük, amíg egy darabos pépet kapunk.
- Hozzáadjuk az édesburgonya húsát, a hagymás keveréket és a rizslisztet. Jól összekeverjük.
- Hozzáadjuk a kukorica szemeket és az apróra vágott zöldfűszert, majd ismételten összekeverjük.
- Kanállal szaggatva 6-8 golyót formálunk. Ezeket a tenyereink között lelapítjuk, majd egy tányérra helyezve 30 percig lehűtjük (vagy a sütésig).
- Kevés olajat egy serpenyőben felhevítünk, vagy bekapcsoljuk a grillt a sütőben.
- Egy kistálba rizslisztet teszünk, ebben megforgatjuk a pogácsákat, majd a forró olajban 2-3 percog, mindkét oldalon, aranybarnára sütjük. Grillezés esetében bepermetezzük a pogácsákat olajjal, és egy tepsire vagy rácsra helyezve mindkét oldalon 3-5 percig barnára grillezük (ez az egészségesebb verzió).
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek