A hagyományos csirkepörkölt nem tartalmaz krumplit, és galuskával tálaljuk. Azonban gluténre érzékenyek számára kellett főznöm, és arra gondoltam, hogy úgy készítem el, mint a gulyáslevest, azaz a belefőzöm a krumplit. Így egy nagyon finom egytálételt kaptam, ami mindenkinek ízlett. Ez a csirkepörkölt krumplival és vegyes alsó-felső csirkecombbal készült, de más csirke részekkel is kombinálhatjuk. Uborkasalátával vagy kovászos uborkával tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6-8 csirkecomb és alsócomb
- 1 db zöld paprika
- 1 nagy (érett) paradicsom
- 2 sárgarépa
- 3 evőkanál fűszerpaprika
- 1 babérlevél
- 3 nagy burgonya
- Tálaláshoz: apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- Egy nagy, fedeles lábasban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd fedő alatt puhára pároljuk, körülbelül 5 percig.
- Hozzáadjuk a csirkedarabokat, sózzuk és frissen őrölt fekete borssal meghintjük, majd rendszeresen forgatva 5 percig minden oldalon pirítjuk.
- A csirkére szórjuk a paprikát, és még egy percig sütjük.
- A zöldpaprikát félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A paradicsomot felaprítjuk.
- A sárgarépát (egészben) és a paprikát a csirkedarabok közé dugdossuk, majd felöntjük annyi alapelvessel, hogy ellepje.
- Hozzáadjuk a babérlevelet és a paradicsomot.
- Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon, lefedve 35 percig rotyogtatjuk.
- A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Ezeket a pörkölthöz adjuk, ügyelve arra, hogy a mártás jól ellepje (ha nem, adunk hozzá még alaplevest).
- További 15-20 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
- Levesszük a fedőt, feljebb állítjuk a hőt, és a mártást sűrűre redukáljuk.
- A babérlevelet, paprikát és a paradicsomhéjat eltávolítjuk, majd zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu