Ez a vegán gnocchi pikáns vöröslencse mártásban egy egészséges, kiadós étel. A mártást előre is megfőzhetjük, sőt több étkezésre is vagy egyéb receptekhez is felhasználhatjuk – például lehet belőle leves, főzelék, töltelék stb. Ha a mártást előre elkészítjük, akkor az étel 10 percen belül tálalható, így ideális rohanós napokra. Én gluténmentes gnocchit használtam, de használhatunk normál vagy házi verziót is.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab gyömbér
- 2 sárgarépa
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ tk őrölt koriandermag
- ¼ teáskanál chili por
- 1 csipet kurkuma por
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ bögre apróra vágott friss paradicsom vagy ½ konzerv aprított paradicsom
- 50 g vöröslencse
- ½ L zöldség alapleves
- 1 babérlevél
- 1 kis csokor friss koriander levél, durvára vágva
- 1 csomag főzésre kész gnocchi
- 2 marék rukkola vagy bébispenót levél
Elkészítés
- Először elkészítjük a mártást.
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk. A sárgarépát felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, majd takarékon körülbelül 8 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és néhány másodpercig keverjük.
- Hozzáadjuk a lencsét, az apróra vágott paradicsomot és az alaplevest.
- Felforraljuk, beletesszük a babérlevelet, és takarék lángon körülbelül 25 percig főzzük.
- Eldobjuk a babérlevelet, hozzáadjuk a korianderleveleket, majd bot-turmixszal pürézzük, amíg enyhén szemcsés mártást kapunk.
- A gnocchit a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük, majd egy szűrőkanállal egy nagy tálba kiszedjük.
- Adunk hozzá két-három merőkanálnyi mártást, és belekeverjük a rukkola leveleket is.
- Melegen tálaljuk.
- A maradék mártást felhasználhatjuk tésztához, vagy alaplevessel felöntve egy finom, egészséges levest kapunk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu