Ez a mini almás pite készre nyújtott vegán omlós tésztából készül, így rendkívül egyszerűen összedobható. Az egyetlen macerás rész talán a rácsos takaró készítése. De nem fontos letakarni tésztával, vagy lehet köröket/motívumokat is kinyomni a maradék tésztából, és ezzel lefedni a pitéket. Én porcukorral megszórva tálaltam, de vaníliamártás, vaníliafagylalt, karamellszósz vagy tejszínhab is passzol hozzá.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott omlós tészta (tejmentes a vegán verzióhoz)
- 1 nagy zöld alma
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál darált dió
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Vaj vagy tejmentes margarin
- Citromlé
Elkészítés
- Meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk az almát. Egy tálba szórjuk őket, és azonnal facsarunk rájuk kevés citromlevet. Hozzáadjuk a fahéjat, lisztet, vaníliát, cukrot és a diót. Jól összekeverjük.
- A tésztát kicsomagoljuk és kitekerjük. Egy nagy pogácsaszaggatóval vagy egy csészével 6 kört kivágunk – ezek legyenek akkorák, hogy egy muffinsütő mélyedéseit könnyen kibéleljék a peremig.
- Pizzavágóval 1 cm széles csíkokat vágunk a tésztából.
- A tészta maradék darabjait összegyúrjuk majd kinyújtjuk és további köröket, csíkokat szaggatunk.
- A körökkel kibéleljük a muffinsütő üregeit – óvatosan nyomkodva az alját és az oldalát.
- Megtöltjük őket az almás keverékkel, majd minden pite tetejére teszünk egy pici darab vajat vagy margarint.
- A csíkokból akkora darabokat vágunk, hogy keresztben vagy rácsosan a piték tetejét éppen lefedjék. A piték szélét a csíkok végével összecsipkedjük.
- A sütésre kész pitékkel a hűtőben 10-30 percig pihentetjük – így ropogós lesz majd a pite tésztája.
- Amíg a lepények pihennek, a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A pitéket 20-25 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna lesz.
- Kiveszük a sütőformát a sütőből, és a formában hagyjuk a pitéket 10 percig, majd áttesszük őket egy rácsra kihűlni.
- Porcukorral meghintjük és langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu