Ez a tészta sült karfiol és cékla mártással elkeverve egy egészséges és kiadós vega főétel lesz. Bármilyen tésztaféle jó hozzá, akár gluténmentes vagy alacsony szénhidráttartamú verziók is. A mártás napokkal korábban elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolható (vagy le is fagyaszthatjuk) – így az étel összeállítása csupán 10-15 percet vesz igénybe.
Hozzávalók
- 3 közepes cékla
- 2 lilahagyma
- 1 karfiol, belső levelei is
- 1 marék koktélparadicsom vagy 3 paradicsom apróra vágva
- 1 teáskanál római köménymag
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- ½ teáskanál chili pehely
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 babérlevél
- 1 csillagánizs
- 1 leveskocka
- Víz
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 kis marék friss zöldpetrezselyem vagy kapor
- Só és bors, ízlés szerint
- 400g száraz tészta
- 50 g feta sajt vagy növényi alapú feta stílusú alternatíva
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A karfiol külső leveleit eltávolítjuk – a belső, puha leveleket félretesszük. A karfiolt rózsákra bontjuk.
- A karfiollevelekkel kibélelünk egy közepes tepsi alját.
- A hagymát és a céklát meghámozzuk és vékony gerezdekre vágjuk. A tepsibe tesszük a karfiol darabokkal és a paradicsommal együtt. A fokhagymagerezdeket (hámozatlanul) a zöldségek közé dugjuk.
- A tetejére szórjuk a fűszereket, meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk. Óvatosan összekeverjük. Hozzáadjuk a babérlevelet és a csillagánizst is.
- Felöntjük egy pohár vízzel vagy fehérborral, majd lefedjük a tepsit alufóliával.
- 45 percig sütjük a sütőben. Levesszük a fóliát, átkeverjük és 5 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kissé megpiruljanak a zöldségek.
- Közben a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük. Lecsepegtetjük, majd fedő alatt melegen tartjuk.
- Amikor a sült zöldségek megpuhultak, átszedjük őket egy lábasba, a főzőlével együtt. A fokhagyma héját, babérlevelet és a csillagánizst eltávolítjuk.
- Hozzáadjuk az alapleveskockát és körülbelül 4 dl vizet.
- Hozzáadjuk a csicseriborsót és felforraljuk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a zöldfűszert.
- Botmixer segítségével enyhén szemcsés pasztává pürézzük. Adunk hozzá még vizet, ha túl sűrű.
- Belekeverjük a tésztát, majd feta vagy növényi alapú lágy sajttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu