Az angol marhasült hagyományos körete a tepsiben sült burgonya. Ez a mustáros marhasült burgonyával együtt sül egy tepsiben, így kevesebb lesz a mosogatás. Ami a sütés idejét illeti, az első 20 perc sütés után, számoljunk fél kilóként 20 percet, ha rosén kedveljük a húst, 25 percet, ha közepesen átsülve; és 30 percet, ha teljesen átsülve szeretjük. Tálaljuk párolt vagy grillezett zöldségekkel és tormával.
Hozzávalók
- 1 egész marhahús (hátszín, rostélyos, pecsenye, felsál, fartő), kb 75 dkg
- 450 g újburgonya
- 1 vöröshagyma
- 4 szál kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- A burgonyát egy lábas hideg vízben felforraljuk, és 12-15 percig főzzük.
- Közben összekeverjük a mustárt, oregánót, olajat, a citrom levét, egy gerezd préselt fokhagymát és a borsot.
- Szilikon ecsettel a marhahúst ezzel a pasztával alaposan bekenjünk, majd egy tepsibe tesszük.
- A sütő közepén 20 percig sütjük.
- A burgonya eddigre megfőtt, lecsepegtetjük, majd nagy falatnyi darabokra vágjuk.
- A hagymát gerezdekre vágjuk.
- 20 perc sütés után a marhahúst kivesszük a sütőből, és a sütő hőmérsékletét 180 C-ra csökkentjük.
- A hagyma és a burgonya darabokat a marhahús köré szórjuk, majd megkenjük őket a keletkezett szafttal.
- Hozzáadjuk a kakukkfű leveleket.
- Fél kilóként további 20/25/30 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst. Sütés közben a burgonyát és a marhahúst néhányszor megforgatjuk, és legalább kétszer megkenjük a szafttal.
- Az utolsó 5 percben a maradék fokhagymát és a citromhéjat a burgonyára szórjuk.
- A húst (fóliával letakarva) 15 percig pihentetjük, mielőtt felszeletelnénk.
- Ha a burgonya nem elég ropogós, visszatesszük még néhány percre a sütőbe (de a citromhéjat és a fokhagymát a sütés utolsó 5 percében kell hozzáadni).
Kapcsolatos receptek
Zest.hu