A chili con carne világszerte népszerű, (chilis bab hússal), ami a mexikói chilis bab texasi verziója. Ez a chilis fekete bab édesburgonyával egy hagyományos, autentikus recept alapján készül. Ez a verzió vegán, egészséges, melegítő és kiadós, ami 30 perc alatt elkészíthető egy kuktában – ha nincs, akkor körülbelül egy órát át kell rotyogtatni egy lábasban, rendszeresen megkeverve. És több alapelves szükséges hozzá, ha nagyon besűrűsödik! A chilipor mennyisége ízlés szerint módosítható – egy evőkanálnyi kissé csípős lehet sokak számára. Az étel ideális fogyókúrázók számára is, ugyanis meglehetősen alacsony kalóriatartalmú, csupán körülbelül 150 kCal adagonként (rizs nélkül)! Rizzsel szokás tálalni.
Hozzávalók
- 10 g olaj spray (10 kCal)
- 100 g hagyma (35 kCal)
- 1 evőkanál chili por (17 kCal)
- 15 g fokhagyma (22 kCal)
- 1 teáskanál szárított oregánó (3 kCal)
- 2 tk őrölt római kömény (15 kCal)
- 1 apróra vágott zöld friss chili (4 kCal)
- 100 g apróra vágott piros kaliforniai paprika (32 kCal)
- 300 ml zöldségalapleves (12 kCal)
- 50 g fekete bab, előáztatva (171 kCal)
- 400 g édesburgonya 3 cm-es kockákra végva (348 kCal)
- 2x400g-os konzerv paradicsom (192 kCal)
- 50 g sűrített paradicsom (49 kCal)
- Só, bors
Elkészítés
- 10 pumpát permetezünk a kukta vagy lábas aljába, és közepes hőfokon felhevítjük.
- Hozzáadjuk a hagymát, pár percig kevergetve megpuhítjuk, majd belekeverjük a fűszereket, a fokhagymát, chilit és a paprikát. További 2 percig keverjük.
- Felöntjük az alaplevessel, majd hozzáadjuk a fekete babot és az édesburgonyát.
- Forráspontig hevítjük, lefedjük, és 10 percig nyomás alatt főzzük. Levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk magától kihűlni.
- Ha lábasban főzzük, akkor forráspontig hevítjük, lefedjük, és alacsony hőfokon kb 45 percig főzzük.
- Levesszük a fedelet. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a sűrített paradicsomot, jól összekeverjük, és közepes lángon további 10-15 percig főzzük.
- Ízlés szerint fűszerezzük, majd koriander levelekkel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek