Ez a lekváros kuglóf remek reggelire, piknikre, uzsonnára, de gasztro ajándékként is kiváló barátok, családtagok számára. Bármilyen bogyós lekvárt használhatunk hozzá – télen szeder és áfonya, nyáron málna vagy eper a legjobb. A nyári változathoz a fűszerkeverék helyett citromhéjat használjunk! Díszíthetjük alkalomnak megfelelően – vagy csak locsoljuk le cukormázzal, kenjük be krémsajttal vagy vajkrémmel. Ez a recept elkészíthető növényi-alapú joghurttal, így a sütemény tejmentes lehet.
Hozzávalók
- 3 nagy tojás
- 1 csésze cukor
- ½ csésze napraforgóolaj
- 1 csésze joghurt (bogyós)
- 1 tk vanília esszencia
- 3 csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál mixed spice (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- ½ csésze mag nélküli szeder/málna/áfonya lekvár vagy kenhető gyümölcskonzervek
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük. Egy közepes kuglóf sütőformát kivajazunk (nem szükséges, ha szilikon).
- A cukrot és a tojást egy tálban világossá kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, joghurtot és az olajat, majd jól összekeverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport és a fűszereket.
- A lisztes keveréket a nedves keverékhez adjuk, és összekeverjük.
- Az előkészített sütőformába kanalazzuk a tészta felét. A tészta tetejére kanalazzuk a lekvárt, majd beleforgatjuk kissé a tésztába.
- A tetejére öntjük a maradék tésztát, egyenletesen elosztjuk.
- A kuglófot 50-55 percig sütjük, vagy amíg egy közepébe szúrt pálcika tisztán jön ki.
- A formában pihentetjük 10 percig, majd egy rácsra kifordítjuk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint díszítjük.
- Ha cukormázzal szeretnénk leönteni, akkor keverjünk össze fél bögre porcukrot egy evőkanál tejjel, és csorgassuk a tortára.
Kapcsolatos receptek