Érdemes a fagyasztóban mirelit gyümölcsöket tartani, egy tekercs leveles tésztát pedig a hűtőben, mert gyorsan és egyszerűen készíthetünk aprósüteményeket, tortákat és pitéket. Példa erre ez a meggyes-mandulás csiga, ami fél óra alatt összedobható, és glutén- és/vagy tejmentes tásztával is elkészíthető. Tökéletes reggelire vagy délutáni tea mellé. Ez a recept nem túl édes, ezért az édesszájúak adhatnak több cukrot a töltelékhez.
Hozzávalók
- 1 lap készre nyújtott leveles tészta (gluténmentes, tejmentes is jó)
- 300 g fagyasztott meggy
- 4 evőkanál barna cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- 3 evőkanál őrölt mandula
- Porcukor, pirított mandulapehely
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket. A meggyet egy lábasba tesszük, adunk hozzá kevés vizet, majd alacsony hőfokon felforraljuk. Amikor kiolvadtak, hozzáadjuk a fahéjat, cukrot és vaníliát.
- Felforraljuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hozzáadjuk az őrölt mandulát. Sűrű, kenhető keveréket kell kapnunk. Hűlni hagyjuk.
- A tésztát kitekerjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán.
- A tésztát a hosszabb oldala mentén szorosan felcsavarjuk. Hűtőbe tesszük 20 percre, ha időnk engedi.
- A sütőt előmelegítjük 190 C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tekercset 1,5 cm-es karikákra vágjuk, ezeket a tepsibe tesszük.
- A csigákat 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd egy rácson hűlni hagyjuk.
- Amikor kihűltek, porcukorral és a pirított mandulareszelékkel meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu