A kolbászos savanyú káposzta nagyon népszerű étel egész Közép- és Kelet-Európában, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető, különösen, ha maradék vagy füstölt kolbászt (például frankfurtit) használunk. Én általában maradék grillkolbásszal készítem, amit a gyermekeim különösen szeretnek, például az olasz vékony chipolatat. Ha igazi német verzióra vágyunk, akkor bratwurst szükséges hozzá, és a savanyú káposzta saját leve helyett pár kanál fehérbort adunk hozzá, amit a tűzhelyen redukálunk. Magyaros verzióhoz pedig egy kanál almaecetet és kevés cukrot adunk. Főtt/sült burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálaljuk. Tökéletes ebéd vagy vacsora télen, de szilveszteri bulira is nagyszerű étel lehet, virslivel vagy előgrillezett kolbásszal készítve.
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ tk köménymag
- 1 babérlevél
- 2 bögre savanyú káposzta
- 4-8 db kolbász vagy virsli
Elkészítés
- Megsütjük, főzzük vagy grillezzük a kolbászt, és hűlni hagyjuk.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy kanál növényi olajat felhevítünk egy serpenyőben, és puhára dinszteljük benne a hagymát. Hozzáadjuk a köménymagot és fokhagymát, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a babérlevelet, a savanyú káposztát és a levét, majd addig keverjük, amíg a folyadék elpárolog.
- Hozzáadjuk a kolbászt (egészben, vagy falatnyi darabokra vágva), és sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek