A karácsonyi menü egyik legnépszerűbb főétele a sült pulyka. Világszerte ez általában egészben sült pulykát jelent, ami korán reggel a sütőbe kerül, hogy estebédre kész legyen. Rengeteg recept létezik, így nehéz kiválasztani a megfelelőt. Ez a gránátalmás pulykasült egyszerű, finom és pompásan mutat az asztalon. A szokásos köretekhez tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 egész pulyka, közepes méretű, tisztított
- 1 gránátalma
- 1 narancs
- 1 hagyma
- 2 babérlevél
- 4 szál kakukkfű
- 2 szál rozmaring
- Egy marék friss vörösáfonya vagy 2 evőkanál vörösáfonya mártás (opcionális)
- 50g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 200 ml fehérbor
- 3 evőkanál gránátalma melasz
- Citromlé
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.
- A gránátalmát félbevágjuk, kifacsarjuk a levét egy tálba, majd óvatosan kikaparjuk a magokat.
- Néhány magot félreteszünk a díszítéshez.
- A vajat a kakukkfű leveleivel és kevés sóval, borssal összekeverjük.
- A pulykát leöblítjük, majd kívül-belül szárazra töröljük. Az ujjainkkal óvatosan fellazítjuk a mellkas és a combok mentén a bőrt a húson.
- Nyaküregtől indulva bedörzsöljük a fűszeres vaj egy részét a bőr és a hús közé, majd aláhajtjuk nyakbőrt, és rögzítjük egy kis hústűvel.
- A pulyka üregbe tesszük a hagymát, babérlevelet és a rozmaring ágakat a gránátalma magokkal együtt. (Ízlés szerint adhatunk hozzá vörösáfonyát vagy áfonya mártást is).
- Bedörzsöljük a pulykát a vajjal, és a maradékot az üregbe tesszük, amit rögzítünk egy másik hústűvel.
- A pulykát egy rácsra helyezve tesszük egy nagy tepsibe. A bor felét a tepsibe öntjük.
- A pulykát 20 percig sütjük a sütő közepén, majd hőfokot 170 C-ra állítjuk és kb 2-3 órán keresztül sütjük a pulyka méretétől függően. (Az idő kiszámításához tippek itt>>)
- 20 percenként meglocsoljuk a kifolyt szafttal pulykát, és rendszeresen megfordítjuk a tepsit a sütőben. Ha a pulyka túl gyorsan pirul, lazán letakarjuk alufóliával. Még több folyadékot öntünk a tepsibe, ha elpárolgott – ez lehet víz, alapleves, bor vagy gránátalmalé.
- Közben elkészítjük a mázat. A maradék bort, a gránátalma levét és a gránátalma melaszt egy kis serpenyőbe tesszük. Felforraljuk, és ragacsos mázzá redukáljuk. Adunk hozzá néhány csepp citromlevet, ha túl édes.
- Le ellenőrizzük a pulykát – ha enyhén aranybarna és a hús átsült, megkenjük a mázzal. 10 percig sütjük, majd újra megkenjük. További 5 percig sütjük, vagy amíg a bőr ropogós és szép vörös nem lesz. Legyünk óvatosak – könnyen megéghet!
- A a sült pulykát egy nagy tányérra áttesszük, fóliával lefedjük, majd néhány konyharuhával, továbbá egy takaróval bebugyoláljuk, hogy meleg maradjon.
- Így pihentetjük körülbelül egy órán keresztük – 2 az optimális.
- Amíg a pulyka pihen, mártást készítünk a szaftból, és elkészítjük a köreteket.
- A pulykát a félretett gránátalma magokkal díszítve tálaljuk. Az étkezőasztalon vágjuk fel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu