Többféle vaníliakrém és mártás létezik. A következő vaníliakrém recept egy sűrű verzió, amely ideális pohárkelyhek, angolos desszertek, sütemények készítéséhez..
Hozzávalók
- 1 vaníliarúd
- 275 ml sűrű tejszín (double cream)
- 3 nagy tojás sárgája
- 1 tk étkezési keményítő (kukorica alapú)
- 2.5 dkg cukor
Elkészítés
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a magját kikaparjuk. A rudat és a magot a tejszínnel alacsony hőmérsékleten felfőzzük. Mielőtt forrna, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Közben a tojásárgájákat, cukrot és keményítőt elkeverjük egy habverővel.
- A vaníliarudat kivesszük a felmelegített tejszínből, majd állandó habarás közben a meleg tejszínt lassan a tojásos krémre öntjük.
- Visszaöntjük a vaníliakrémet a lábasba, és alacsony hőmérsékleten sűrű, sima, bársonyos krémmé főzzük. Nem szabad, hogy forrjon, különben szétválik. Akkor tökéletes, amikor a krém egy kanál fejére rátapad, és ha húzunk egy csíkot az ujjunkkal, a csík megtartatja a formáját (lásd kép)
- Egy kancsóba átöntjük, a felületét fóliával letakarjuk.
Tippek
- Melegen és hidegen is tálalható. Melegen ideális desszertekhez – de soha ne közvetlenül a lábasban, hanem a kancsóban, vízfürdőben melegítsük fel (fólia nélkül). Egyszerű desszertek>>
- Hidegen ideális trifle és kehely desszertek készítéshez és egyéb sütemények töltéséhez – pl leveles tészta kosárkák, piskótatekercs, krémesek, gyümölcstorták stb.
- A vaníliakrém önmagában is fogyasztható, vagy friss gyümölcsökre öntve.
- Az kukoricás étkezési keményítő szerepe fontos, nem csupán sűrít, de megakadályozza a krém esetleges szétválását. Ha a krém összefut, ne aggódjunk megmenthető – lásd vaníliakrém tippek.
- Az étkezési keményítő kukoricás legyen, a krumplis nem jó, mert a krém íze krumplis lesz, állaga zselés.
- Ha nincs sűrű tejszín, helyettesíthető habtejszínnel és zsíros tejjel is, de az a krém inkább mártásszerű lesz.
- A vaníliakrém receptje ideális alapanyag lehet vanília fagylalthoz.
Zest.hu