Ez a fokhagymás-kapros fekete kagyló nagyon egyszerűen elkészíthető, így ez az étel ideális partikra vagy közös étkezésre barátokkal, családtagokkal. Tálaljuk sült krumplival vagy bagett-tel. A fokhagymát napokkal korábban meg lehet sütni, de azt tároljuk hűtőszekrényben.
Hozzávalók
- 1 kg friss fekete kagyló
- 1 gumó sült vagy grillezett fokhagyma
- 1 kocka vaj
- 2 db salotta hagyma
- 3 evőkanál tejszín
- 1 pohár fehér bor vagy víz
- 3 evőkanál apróra vágott kapor
- ½ citrom leve
Elkészítés
- Először megtisztítjuk a kagylókat – alaposan leöblítjük vízzel, majd kihúzzuk a szakállokat és a maradék hínárt belőlük. A nyitott kagylókat megütögetjük egy kicsit, és ledobjuk azokat, amelyek ütésre nem zárnak be.
- A fokhagyma húsát egy tálba kinyomjuk, majd elkeverjük a tejszínnel..
- A mogyoróhagymákat felaprítjuk.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat, és megpuhítjuk benne a hagymát. Felöntjük a borral.
- Feljebb állítjuk a hőt, és felére redukáljuk a mártást.
- Hozzáadjuk a fokhagymás tejszínt és simára keverjük.
- Hozzáadjuk a megtisztított kagylókat, és fedő alatt 2-3 percig pároljuk, miközben a serpenyőt megrázzuk, hogy a kagylókat befedje a mártás.
- A fedőt levesszük, és a kagylóhéjakat megvizsgáljuk – ha 1 cm-nél szélesebbre nyíltak, akkor kész vannak. Eldobjuk azokat, amik nem nyíltak ki megfelelően.
- Hozzáadjuk a kaprot és a citromlevet, majd lefedjük az edényt, hogy ne hűljenek ki a kagylók.
- A kagylókat melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu