Ezek a húsgolyók pikáns édesburgonya mártásban tálalva a mexikói ízeket varázsolják az asztalunkra. Ha nagyon csípős chipotle pasztát alkalmazunk, akkor tegyünk belőle kevesebbet, vagy helyettesítsük sűrített paradicsommal. Én vegán húsgolyókat alkalmaztam a recepthez, de jó a sertés vagy marha húsgombóc is. Mivel a húsgombócokat külön főzzük, ez a recept ideális olyan összejövetelekre, amikor egyesek vegánok, mások húsevők. Azaz lehet többféle húsgolyóval tálalni a mártást.
Hozzávalók
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 rúd zeller
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 közepes édesburgonya
- 2 közepes sárgarépa
- 2 piros kaliforniai paprika
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprikapor
- 1 tk szárított oregánó
- 2 tk chipotle paszta (vagy sűrített paradicsom)
- 1db babérlevél
- 1 tk alapelves por
- 1 konzerv aprított paradicsom
- víz
- 1 marék korianderlevél, aprítva
- 1 csomag konyhakész húsgolyó (sertés, marha vagy vegán), kb 16 db
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és lassan puhára pároljuk benne az apróra vágott zöldségeket.
- Közben meghámozzuk és felaprítjuk az édesburgonyát és a sárgarépát. A pirospaprikát apróra vágjuk.
- Ezeket a hagymához adjuk, keverjük még egy percig, majd hozzáadjuk a fűszereket és a chipotle pasztát és/vagy a sűrített paradicsomot.
- Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és annyi vizet, hogy éppen ellepje a zöldségeket, majd hozzáadjuk az alapleves port.
- Felforraljuk, lefedjük, lejjebb állítjuk a hőfokot, és 20 percig főzzük, amíg a szósz és a zöldségek megpuhulnak.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt. Eltávolítjuk a babérlevelet. Belekeverjük a felaprított a koriander leveleket. Ízlés szerint fűszerezzük, majd botmixerrel addig pürézzük, amíg egy sűrű, sima mártást kapunk.
- Közben egy serpenyőben vagy sütőben kisütjük a hógolyókat a csomagoláson található utasítás szerint. Vagy készíthetünk házi húsgolyókat is a kedvenc receptünk alapján. Ezenkívül főzhetünk rizst vagy tésztát is, köretként.
- A mártással a húsgolyókat leöntjük, és körettel vagy kenyérrel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek