A legtöbb ismerősöm gyanakszik az „egészséges” süteményekre mindaddig, amíg meg nem próbálják ki a vegán egészséges zabpehely szelet receptemet vagy a banánkenyereimet. Ez a banános zabpehely kocka kefirrel készült (ami a legújabb szuperélelmiszer), és tojást is tartalmaz – mindkettő rugalmassá és lazává teszi a sütemény állagát. Ez a verzió továbbra is glutén- és cukormentes, így fogyasztható többféle diéta keretében, vagy egészséges reggelire és délutáni uzsonnára.
Hozzávalók
- 1 ½ csésze gluténmentes zabkása
- 1 csésze gluténmentes liszt
- 1 ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 evőkanál olaj
- 2 közepes tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 1 csésze tört banán (kb. 3 közepes)
- ½ csésze kefir vagy natúr görög joghurt
- 4 evőkanál juhar vagy agave szirup
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Kikenünk és sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 cm-es négyzet alakú tepsit.
- Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fahéjat.
- Egy másik tálban összekeverjük az olajat, tojást és a vaníliát, majd hozzáadjuk a pépesített banánt és a kefirt/joghurtot. Belekeverjük a juharszirupot. Fokozatosan hozzáadjuk a zabpelyhes keveréket, óvatosan keverjük, amíg összeáll.
- A tésztát a tepsibe kanalazzuk majd 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A formában hűlni hagyjuk néhány percig, majd rácsra áttesszük teljesen kihűlni.
- Felszeleteljük és juharsziruppal leöntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek