A hagyományos magyar bableves füstölt sertés csülökből készül és szárazbabból. Ha nincs vagy szeretnénk felhasználni füstölt sonkát, vagy ha egy gyorsabb verziót szeretnénk főzni, akkor ez a bableves füstölt sonkával recept kiváló ilyen alkalmakra. Friss péksüteménnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 300 g füstölt sonka
- 2 tk fűszerpaprika
- 1 evőkanál étkezési keményítő, kukorica alapú
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 konzerv bab (vese és fehérbab), lecsepegtetve
- 1 sárgarépa, meghámozva
- ½ zellergumó, meghámozva
- 1 L víz (kb.)
- 1 paradicsom
- 1 babérlevél
- Tálaláshoz: almaborecet vagy tejföl
Elkészítés
- A sonkát, sárgarépát, zellert és a paradicsomot falatnyi darabokra vágjuk.
- A hagymát és fokhagymát felaprítjuk.
- Az olajat felhevítjük egy nagy lábasban, majd hozzáadjuk a sonkát és a hagymát. Pár percig kevergetjük közepes hőfokon, amíg a hagyma megpuhul, és a sonka kissé megpuhul.
- Hozzáadjuk a paprikát, étkezési keményítőt és a fokhagymát, kevergetve pirítjuk egy percig.
- Hozzáadjuk a babot és annyi vizet, hogy jól ellepje, majd hozzáadjuk a babérlevelet és az apróra vágott zöldségeket. Adunk hozzá még vizet, ha szükséges. Felforraljuk.
- Fedő alatt alacsony hőfokon rotyogtatjuk. Körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közvetlenül tálalás előtt adunk hozzá egy kanál ecetet vagy tejfölt.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu