Télen melegítő és kényeztető ételekre vágyunk. Húsgombócok kiadós, finom paradicsom mártásban ilyenkor nagyon jól esnek! Ezek a húsgolyók sütőtök és paradicsom mártásban tálalva ideálisak egy hétköznapi családi vacsorára egy hétvégi összejövetelre. A mártás előre elkészíthető és lehűthető vagy lefagyasztható – a húsgombócokat is órákkal vagy egy nappal előre elkészíthetjük. Tehát a húsgombóc sütése csupán 15 percet vesz igénybe – közben főzhetünk ki tésztát és készíthetünk egy gyors salátát köretként.
Hozzávalók
A sütőtökhöz:
- 1 kis kanadai sütőtök
- 3 fej lilahagyma
- 1 gumó fokhagyma
- 1 tk rozmaring levél
- 1 tk chili pehely (elhagyható)
- 2 evőkanál olívaolaj
A húsgombócokhoz:
- 400 g jó minőségű darált marhahús
- 2 evőkanál apróra vágott friss zöldpetrezselyem
- ½ teáskanál fokhagyma por
- Só bors
- 1 evőkanál reszelt parmezán (elhagyható)
- 2 gerezd sült fokhagyma (lásd elkészítés)
- ½ sült hagyma (lásd elkészítés)
A mártáshoz:
- 1 konzerv apróra vágott paradicsom
- 1 tk chili pehely (elhagyható)
- 1 babérlevél
- 500 ml marhahús alapleves
- 1 kis csokor friss zöldpetrezselyem vagy bazsalikom
- ½ citrom leve és reszelt héja
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A sütőtököt kimagozzuk, majd szeletekre vágjuk, és egy tepsibe tesszük. A hagymát 4 gerezdre vágjuk (héjjal együtt), majd a sütőtök között elrendezzük. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket (héjjal együtt). A tetejére szórjuk a rozmaringot és a chilipehelyet, majd sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőben 30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Hagyjuk a zöldségeket kihűlni.
- Eltávolítjuk a sütőtök, fokhagyma és a lilahagyma héját.
- Félreteszünk ½ hagyma és 3 gerezd fokhagyma húsát. A többit egy lábasba tesszük a sütés során keletkezett szafttal együtt. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, fűszereket és az alaplevest. 15 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Eldobjuk a babérlevelet, és hozzáadjuk a friss bazsalikomot/zöldpetrezselymet, a citrom levét és héját. Botmixerrel addig dolgozzuk, amíg sima, selymes mártást kapunk. Félretesszük. Esteleg lehűtjük, lefagyasztjuk.
- Elkészítjük a hógolyókat. A félretett sült hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig pépessé nyomjuk egy villával. Ezeket összekeverjük a darált hússal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, sózzuk, borsozzuk, majd pihentetjük, esetleg lehűtjük.
- Amikor készem állunk az étkezésre, a masszából kis golyókat formálunk, amiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük/grillezzük őket (vagy 2-5 percig egy serpenyőben is kisülhetjük). A kész húsgolyókat konyhapapírral kibélelt tányérra tesszük.
- A mártást egy nagy, alacsony lábasba öntjük , majd hozzáadjuk a húsgolyókat. Lefedjük, és alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük, amíg minden átmelegszik.
- Ízlés szerint reszelt parmezánnal megszórva, és főtt tésztával vagy kenyérrel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek