Ez a sütőtök és zeller krémleves nem csak melegítő és finom, de nagyon laktató is annak ellenére, hogy egy bőséges adag (300g) mindössze 120 Kcal! Így ideális azok számára, akik alacsony kalóriatartalmú étrendet folytatnak, továbbá vegánok, vegetáriánusok és egészségtudatosak számára. A leves gluténmentes és tejmentes is! Chilipehellyel megszórva tálaltam – de ha a tejtermékek nem okoz gondot, tálalhatjuk tejföllel vagy krémes joghurttal is.
Hozzávalók
- ½ kanadai sütőtök, meghámozva (400 g)
- 1 kis zellergumó meghámozva (350g)
- 1 fej vöröshagyma, meghámozva (100g)
- 1 evőkanál kakukkfű levél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db leveskocka
- Só bors
- 10 spricc olívaolaj spray
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt és a zellert falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát 8 gerezdre vágjuk.
- A tököt és a hagymát egy tepsibe tesszük, megszórjuk a kakukkfűvel és hozzáadjuk a fokhagymát (hámozatlanul). Ráspricceljük az olajat, és kb 25 percig sütjük, amíg a hagyma és a sütőtök megpuhul.
- Közben a zellergumót egy lábas kb. 500-600 ml felforraljuk, a leveskockával együtt. 15 percig puhára főzzük.
- Amikor a sütőtök és a hagyma szép barna és puha, hozzáadjuk a zellerhez. A fokhagyma húsát kinyomjuk a héjából, és a leveshez adjuk.
- Botmixerrel addig pürézzük, amíg egy sima krémes levest kapunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu