Hűvös estéken egy bögre pikáns leves felmelegíti és erősíti a szervezetünket. Ez a harissa sütőtök és csicseriborsó leves vegán, egészséges, laktató és finom. Laposkenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 közepes sütőtök
- 2 kápia paprika
- 1 fej lilalhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm kurkuma gyökér (vagy ½ tk kurkuma por)
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk csemege paprika
- 1 evőkanál harissa paszta
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 750 ml zöldség alapleves
- 1 db fahéjrúd
- 1 db csillagánizs
- 1 db babérlevél
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 marék korianderlevél
Elkészítés
- A sütőtököt meghámozzuk, majd 3 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk.
- Meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát, a kurkuma gyökeret és a fokhagymát.
- Felhevítjük az olajat egy nagy lábasban. Hozzáadjuk a hagymát, és 5 percig dinszteljük, időnként megkeverve.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a kurkumát, pár percig keverjük.
- Hozzáadjuk a sütőtököt és a kápai paprikát, majd hozzáadjuk a harissa pasztát és a fűszerporokat. Egy percig keverjük, hogy jól bevonják fűszerek a zöldségeket.
- Hozzáadjuk az alaplevest és konzerv paradicsomot, majd felforraljuk.
- Hozzáadjuk a fahéjrudat, babérlevelet és a csillagánizst. Lefedjük, és alacsony hőfokon 25-30 percig, főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, lekapcsoljuk a tűzhelyt, és eltávolítjuk a fahéjrudat, babérlevelet és a csillagánizst. Hozzáadjuk a csicseriborsó felét és a korianderleveleket.
- Botturmixszal addig pürézzük, amíg sima vagy kissé érdes állagú levest kapunk.
- Belekeverjük a maradék csicseriborsót és a citromlevet. Frissen őrölt borssal ízesítjük.
- Felmelegítjük újra, majd melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sütőtök receptek
- Csicseriborsó receptek
- Egészséges levesek
- Vegán levesek
- Zöldséglevesek
Zest.hu