Ez a kapros-fetás pogácsa elkészíthető búza- vagy gluténmentes liszttel is. Finom és könnyű, így ideális kiadós levesek, egytálételek mellé, vagy piknikre, kirándulásra, italozás mellé. Nassolnivalóként is tökéletes napközben. Készíthetjük őket picire is.
Hozzávalók
- 200 g liszt (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk sütőpor
- 50 g puha vaj, felkockázva
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml tej (kb.)
- 100 g feta sajt
- 1 evőkanál apróra vágott kapor
Elkészítés
- A fetát egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a kaprot, és villával jól összenyomkodjuk. Félretesszük.
- A lisztet, sütőport és a sót egy keverőtálba szitáljuk. A vajdarabokkal összedörzsöljük addig, amíg a keverék zsemlemorzsára nem hasonlít.
- Hozzáadjuk a fetás keveréket és a reszelt citromhéjat, majd egy lapos spatulával lágy tésztává keverjük, fokozatosan hozzáadva a tejet. Lehet, hogy több-kevesebb tejre lesz szükségünk (a tészta legyen sűrű, és álljon össze!).
- Egy nagy gombócot formázunk, és hűtőbe tesszük 1 órára, vagy a fagyasztóba 15 percre.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Liszttel megszórt deszkán a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és keksz szaggatóval vagy egy kis csészével kisebb vagy nagyobb pogácsákat szaggatunk ki.
- Ezeket a tepsire helyezzük és 10-15 percig aranybarbára sütjük.
- A pogácsákat rácson hűli hagyjuk, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu