Ez a kecskesajtos tészta karamellizált fügével és hagymával készül. Nagyon ízletes, ami nem meglepő, hiszen a kecskesajt, füge, méz és balzsamecet egy klasszikus mediterrán kombináció. Adtam hozzá diót, de a fenyőmag is jó, vagy el is hagyható. Továbbá én mentalevéllel tálaltam, de a balzsamlevél is kiváló. Ehhez a recepthez használhatunk gluténmentes tésztát és növényi sajt alternatívát is.
Hozzávalók
- 200 g száraz tészta ( glutén-mentes is jó)
- 4 érett füge
- 1 kis vöröshagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz
- Egy marék dió, apróra vágva
- 2 szál kakukkfű
- 50 g puha kecskesajt
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk a lábasban.
- Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Eltávolítjuk a füge szárát, majd mindegyiket négy gerezdre vágjuk.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a kakukkfüvet, és lassan pároljuk, amíg a hagyma megpuhul.
- Hozzáadjuk a balzsamecetet, fügét és a mézet, majd óvatosan addig keverjük, amíg a hagyma és a füge karamellizálódik.
- A kecskesajt nagy részét a tészta tetejére morzsoljuk, jól összekeverjük, majd két tányéron elosztjuk. A tetejére szedjük a karamellizált fügét és hagymát, majd rámorzsoljuk a maradék sajtot.
- Megszórjuk az apróra vágott dióval, és csorgatunk rá kevés mézet, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu