Az angol fish pie (halas pite) az egyik legnépszerűbb étel a brit szigeteken, ami Jamie Oliver által lett világszerte is közkedvelt. Ez nem is csoda, hiszen nagyon finom és roppant egyszerűen elkészíthető étel, aminek természtesen rengeteg verziója létezik – a klasszikustól a diétásig. Ez az egyszerű halas pite gyorsan elkészíthető, így ideális hétköznapi vacsorára vagy lusta hétvégi ebédre.
Hozzávalók
- 1 kg lisztes burgonya
- 1½ teáskanál olívaolaj
- 400 g halfilé (pl. tőkehal, füstölt foltos tőkehal, lazac) kockákra vágva
- 200 ml tej
- 80 g vaj
- Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 200 g fagyasztott borsó
- 160 g érett cheddar sajt
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és egy lábas enyhén sós, hideg vízben felforraljuk.
- Egy sütőedényt kikenünk olajjal, és beletesszük a halat, majd ráöntjük a tejet.
- Amikor a burgonya felforr, alacsonyabb hőfokon kb 10-15 percig rotyogtatjuk.
- Közben a halat a sütőbe tesszük.
- Amikor a burgonya puha, lecsepegtetjük, és kivesszük a halat a sütőből.
- A sütőt 210°C-ra állítjuk.
- A burgonyát a halas tejjel, vajjal, és sóval-borssal pépessé törjük egy krumplitörővel.
- A borsót a krumplipürével összekeverjük, majd egyenletesen eloszlatjuk a halon, azt teljesen leborítva.
- A sajtot a tetejére reszeljük, majd a sütőben szép barnára sütjük, ez kb 20 perc lesz.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu