Ez a mentás tojáslepény zöldborsóval és grillezett paprikával rendkívül egyszerűen elkészíthető étel – így tökéletes egy laza hétvégi reggelire vagy ebédre (salátával tálalva), de akár parti falatként is tálalhatjuk italozás mellé. Használhatunk maradék grillezett vagy sült paprikát, de ha nincs, akkor konzervben eltett paprika is megteszi. A zöldborsó lehet fagyasztott vagy friss – a fagyasztott verziót pár perccel tovább kell párolni, vagy blansírozni. Ez az étel gluténmentes, tejmentes, húsmentes és alacsony szénhidráttartalmú.
Hozzávalók
- 2 bögre zöldborsó
- 5 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék mentalevél
- 1 sült vagy grillezett kaliforniai piros paprika
- Só, bors
- reszelt parmezán (elhagyható)
Elkészítés
- A zöldborsót forró víz felett 3-5 percig gőzöljük (vagy forrásban lévő vízben blansírozzuk), majd hideg víz alatt leöblítjük és félretesszük.
- A paprikát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát pedig finomra aprítjuk.
- A tojást, fokhagymát, mentát és 1 csésze borsót egy turmixgépbe teszünk, és egy szemcsés keverékké pürézzük. Sózzuk, borsozzuk.
- Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, majd beleöntjük a keveréket. A maradék zöldborsót rászórjuk, hagyjuk, hogy belesüllyedjen a tojásos keverékben.
- Lejjebb állítjuk a hőfokot, és amikor félig átsült a lepény, a tetején elrendezzük a paprikaszeleteket.
- Bekapcsoljuk a grillt a sütőben.
- Amikor a lepény felülete kocsonyás, ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és megpirítjuk a lepény tetejét – ez kb 1-2 percig tart.
- A tojáslepényt kivesszük a sütőből, és egy nagy tányérra csúsztatjuk. Négyzetekre vagy szeletekre vágjuk.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek