Az olasz konyha kedvelői imádni fogják ezt a receptet, amely gombás peperonata-val készül. A gombás-paprikás lecsószerűség előre elkészíthető (akár előző nap is, csak felmelegítés után tegyük bele a sajtot!), így ideális vacsorákra és különleges alkalmakra. Tejmentes változathoz hagyjuk ki a sajtot vagy növényi alapú alternatívát alkalmazzunk! Az olasz steak gombás paprikával tálalható főtt vagy tört burgonyával és zöldsalátával vagy savanyúsággal.
Hozzávalók
- 2 érlelt hátszín steak
- 1 hagyma
- 2 szál kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 4 fürtös paradicsom
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- Csipetnyi szárított chilipehely, opcionális
- 100g gomba
- 50g Gorgonzola sajt (elhagyható)
- Bazsalikom levelek
Elkészítés
- Először elkészítjük a gombás peperonatát. A hagymát, fokhagymát, parikát és a gombát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot felaprítjuk.
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és fedő alatt megpuhítjuk a hagymát körülbelül 5 percig.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, kakukkfüvet és a paprika szeleteket, majd 5 percig alacsony hőfokon pároljuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a gombát. Belekeverjük az ecetet, hozzáadjuk a chilit, ha használunk, majd lefedjük. A fedő alatt, alacsony hőfokon, 15-20 percig pároljuk.
- Amikor a mártás besűrűsödött, rámorzsoljuk a sajtot, és lehúzzuk a serpenyőt a tűzhelyről (lefedve).
- Közben papírtörlővel szárazra töröljük a hátszín szeleteket, és bekenjük olajjal.
- Egy serpenyőt vagy grillserpenyőt vagy grillsütőt előmelegítjük.
- A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk.
- A serpenyőbe tesszük a húst és a rostokat mindkét oldalon lezárjuk, azaz kb 30 másodpercig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt követően kb 3-5 percig sütjük mindkét oldalon, percenként forgatva. A sütés ideje a hús vastagságától függ, és attól, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- A hússzeleteket 5 percig pihenetjük, majd a gombás paprikával tálaljuk. (Ha szükséges felmelegítjük).
- Bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Kapcsolatos receptek
- Steak receptek
- Steak sütése
- Olasz ételek
- Gombás receptek
Zest.hu